KÜKÜRT

KÜKÜRT

Renk Ve Görünüm

Sarı renkte olan Kükürt tozumsu saydam görünümdedir.

Kaynak

Türkiye’de ve Dünya’da Kükürt Çıkarılan Yerler Doğal olarak bulunan kükürdün en önemli yatakları Sicilya, Luisiana ve Japonya’da bulunmaktadır.

Kullanım Alanları Ve Özellikleri

Doğal bir element olan ve ülkemizde de maden yatakları bulunan kükürt genel olarak kâğıt, patlayıcı madde, yapay gübre yapımında kullanıldığı gibi; sağlık açısından vücudun ihtiyacı olan mineralleri de içermektedir. Kükürt doğada saf halde bulunabildiği gibi, metallerle birleşik halde de görülebilir. Vücudun oksijen dengesini sağlayan kükürdün, sağlıklı saç ve tırnak oluşumuna katkısı da büyüktür.
Doğal bir element olan ve ülkemizde de maden yatakları bulunan kükürt genel olarak kâğıt, patlayıcı madde, yapay gübre yapımında kullanıldığı gibi; sağlık açısından vücudun ihtiyacı olan mineralleri de içermektedir.

Kükürt, “S” simgesi ile gösterilen, limon sarısında ametal olarak bulunan, yarı katı cisim formunda, kimyasal bir elementtir. S harfi Latince adı olan sülfürden gelmektedir. Doğada yaygın olarak bulunan elementlerden bir tanesidir. Yer kürenin %0,06’sını tamamlar. Kükürt, sıklıkla metallerle birleşmiş biçimde görülmektedir. Kurşun, çinko ve bakır sülfürler, bu metal maddelerin en önemli cevherlerindendir. Ayrıca kalsiyum sülfatı yani alçıtaşını da bunların içinde belirtmek gerekir.
Kükürt maddesi, koku içermeyen, herhangi bir tada sahip olmayan bir maddedir. Isının ve elektriğin iletilmesinde başarısızdır. Sıcak su içerisine kükürt ilave edildiğinde ufak çatırdamalar olur ve 113 dereceye ulaşıldığında kükürt erimeye başlar. Açık sarı sıvı meydana gelir. Oluşan sıvı yüksek ısıda beklemesi halinde kıvamlaşır ve esmerleşir. Derece 220’ye çıktığında açık sarı renk koyulaşır ve akışkanlık kaybolur. Suyun içinde çözünebilirken; benzende hafif bir çözünme gösterir. Ancak en iyi çözücüsü karbon sülfür maddesidir.

Metal maddeler, oksijenle yanarak sülfürler oluşturmaktadır. Aynı işlevi kükürtle de görebilirler. Kükürt maddesi, oksijen ve halojenlere karşı elektropozitif formdadır. Kükürt insan vücudunda önemli görevlere sahiptir. Bağ dokularının, derinin, tırnak üretiminin ve kan şekeri seviyesinin kontrolü için önemlidir. Vücudun zehirden arınmasında, safra üretiminde, sağlıklı saç, cilt ve tırnaklara sahip olmak için gerekli bir mineraldir. Ayrıca vücuttaki oksijen dengesini sağlamaktadır. Oksijen dengesi beyin sağlığı için çok önemli bir husustur. Ayrıca B vitaminlerinin vücutta düzgün işlev kurabilmesi için önemli bir aracıdır. Tüm faydalardan yararlanmak için öğünlere, soğan ve sarımsağı ilave etmeliyiz. Soğan ve sarımsak kükürtlü sebzelerdendir.

Kükürt birçok kullanım alanına sahiptir. Ham olarak elde edilen kükürdün büyük kısmı, kükürt dioksit gazı, karbon sülfür, sülfürik asit üretiminde kullanılmaktadır. Kükürt günlük hayatta sıklıkla kullanılan kibritin yapımında, kauçuğun kükürtlenmesinde patlayıcı madde, yapay gübre ve ebonit yapımında kullanılır. Deri hastalıklarında kullanılan pomatlar ve şampuanların üretilmesinde kükürtten yararlanılır. Kükürt maddesi hem haricen hem dâhilen kullanılan, doğal ilaçlardandır. Uyuz ve egzama gibi durumlarda mangal külü ile karıştırılıp, zeytinyağı ile birleştirilerek hazırlanan losyon, hastalıklı alana sürülür. Yanık yaralanmalarında kükürt ve kireç karıştırılıp yara üzerine müdahale edilir. İnsanlarda kullanımı dışında hayvanlarda görülen uyuzlarda ve mide sorunlarında kükürt dâhilen kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Safir Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir ?

Safir Taşının Özellikleri ve Faydaları Safir, korindon mineralinin mavi renkteki çeşidi olup, dünyanın en değerli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir