Zeolit Taşı

ZEOLİT TAŞI

ZEOLİT TAŞI

Son yılların önemli ham maddelerinden olan Zeolit kelime olarak ‘’ kaynayan taş ’’ anlamına gelmektedir. Zeolitler kimyasal olarak “sulu alümino silikatlar” olarak bilinmektedirler. Ülkemizde kullanım ve artışı 1980’li yıllardan itibaren artan ilgi ile değişik sektörlerde görülmeye başlanmıştır. Şu an için Hayvancılık ve Tarım sektöründe yoğun olarak kullanılmaya başlanan Zeolitler’in Avrupa ülkelerinde tarım, ilaç, kimyasal, temizlik ve daha nice alanlarda kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bilindiği gibi doğal Zeolitler 40’ı aşkın mineralden oluşmuş bir grup ismidir. Ayrıca sentetik Zeolitler de vardır.

Renk Ve Görünüm

Zeolit taşı oldukça değerli olan madenlerden bir tanesidir. Birçok alanda kullanılan Zeolit taşının farklı yapılarda ve çeşitlerde mineralden oluştuklarından dolayı tek bir renkten ziyade farklı renktedirler. Genelde renksiz, beyaz, şeftali pembesi ve mavi renklerinde yoğun olarak görülen Zeolit’lerin görünüm olarak farklı boyutlarda ve ebatlarda, yine farklı şekil ve yapıda görünümlere sahip oldukları belirtilmektedir. Fakat genel itibariyle küme biçiminde karşımıza çıkmaktadırlar.

Kaynak

Britanya, Avusturalya, Hindistan, İtalya ve Çek Cumhuriyetinde bulunan Zeloit madenlerinden çıkarılmaktadır. Organik tarımdan, deterjan endüstrisine, besicilikten, endüstriyel atıkların temizlenmesine kadar 150 farklı alanda kullanıldığı ve daha birçok alanda da ilerde gelişen teknolojiye bağlı olarak kullanılabilineceği belirtilmektedir. Türkiye’de Zeloit madenlerinin kaynağını Manisa’nın Gördes ilçesi elinde bulunduruyorken Dünya’da bu Zeolit madeninin kaynakça zengin olan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Avusturalya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti,  Britanya ve İtalya’ da bulunmaktadır.

Kullanım Alanları ve Özellikleri

Zeloit taşının kullanım alanlarına baktığımız zaman oldukça geniş alanlarda kullanıldığını görmekteyiz. Tarım, sanayi, ilaç, temizlik sanayilerinde çok farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Kelime olarak ”kaynayan taş” anlamına gelen Zeolit, tarım sektöründe verim artırmaya yönelik gübre hazırlanmasında, kimyasal içermeyen toprak hazırlanmasında, tarımsal alanlarda iyileştirme uygulamalarında, toprak kirliliği ve kontrol uygulamalarında, ormancılık sektöründe kurak ve fakir alanlarda fidan yetiştirilmesinde, sebze ve meyvelerin çürümesini engellemede, hububat ambarlarında nem ve haşere kontrolünde, sebze ve meyvelerin çimlenmesinde kullanılıyor. Zeolit, hayvancılık sektöründe ise besicilik ve kanatlı hayvan yemlenmesinde, hayvansal atıklarda koku giderimin de, hayvan çiftliklerinde sağlık koşullarının iyileştirilmesinde, balık çiftlikleri ve su kültüründe oksijen üretiminde önemli rol oynuyor. Ekolojik denge açısından önemli olduğu belirtilen Zeolit, çevresel kirliliğe neden olan sanayi fabrikalarının atıklarında, çevresel yalıtım izolasyon sağlanmasında, petrol sızıntılarının temizlenmesinde, baca gazlarının temizlenmesinde, radyoaktif atıkların temizlenmesinde, çöp ve katı atık alanlarının çevresel zararlarını absorbe etmede, atık sulardaki amonyağın filtre edilmesinde, çöp alanlarındaki sızıntı suyunun absorbe edilmesinde, endüstriyel alanlarda bakır, kurşun, arsenik gibi alaşımların sertleşmesi, boya, cam, tekstil, pigment uygulamalarında atık sulara karışan arseniğin absorbe edilmesinde kullanılıyor. Enerji sektöründe de kömürün yakılmasıyla elde edilen elektrik enerjisinin oluşumunda oluşan oksijensiz ortama ve patlayıcı gazlara engel olmak ve oksijen sağlamak amacıyla, endüstriyel enerji alanında karbondioksit açığa çıkaran ortamlarda absorbe yeteneğiyle saflaştırma uygulamalarında, petrol ve gazların rafine edilmesinde, güneş enerjisinden yararlanmak amaçlı uygulamalarda ısı transferi sağlamak amacıyla, beyaz eşya imalatında katalizör ve kurutma amaçlı kullanıldığında enerjiden yüzde 25 tasarruf ve daha kaliteli kurutma sağlamak amacıyla Zeolit kullanılıyor. Zeolit, belirtilenlerin dışında, madencilik sektöründe çeşitli madenlerin aranması, kâğıt endüstrisinde dolgu malzemesi olarak ve daha hafif ve dayanıklı kağıt üretimi, ishal ve ülserin tedavisi, tendeki kesik ve yaraların iyileştirilmesi, bakterilerin absorbe edilmesinde ameliyathanelerde, çimento ve beton üretiminde daha dayanıklı yapılaşmalarda özellikle çimento katkı maddesi olarak, deterjan üretiminde, çim sahaların da aralarında bulunduğu alanlarda yoğun şekilde kullanılıyor.

 

İlginizi Çekebilir

Yakut Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir ?

Yakut Taşının Özellikleri ve Faydaları Yakut, korindon mineralinin kırmızı renkteki çeşididir ve değerli taşlar arasında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir